Storm warning - but there's no fear

Thunderstorm sin blogg. Ingenting eksklusivt, bare en dum liten personlig blogg.
Home

To menu | To search

Tag - wannabe-terninghode

Entries feed Comments feed

Kan det hende at jeg skal ha en virkende Dell 520 Latitude?

, 20:25

Okay, jeg innrømmer at jeg elsker å samle eldgamle maskiner - både stasjonære og laptop-er - og å prøve å gi dem et nytt liv.

Som ivrig og engasjert Linux-bruker har jeg erfart mange ganger at en "dårlig" og "utdatert" maskin kan virke kjempegodt - med et operativssystem installert på den. (For å gjøre tingene klar: det som jeg kaller for et operativssystem inneholder ingenting som ender med *.exe.)

Ved øyeblikket, jeg lever på en Asus Minitower fra 2012 - fungerer meget godt med min elskede Debian - og har en Fujitsu Amilo Pi 3560 - mitt første forsøk på å bytte ut CMOS-batteri og kjølepasta, samt å fjerne støv - med Debian-FreeBSD dual boot. Min stolthet, ja - selv om det er egentlig ikke så vanskelig å gjøre det oppstartbar med en arkaisk BIOS. (Tingene virker "litt" annerledes med den akk-så-fantastiske UEFI, men dette er et annet tema.)

Jeg hadde en eldgammel ThinkPad som jeg ikke klarte å reparere. Triste saker, men bakelittrammen var litt altfor stiv og den knekket når jeg prøvde å avmontere den. Jeg er svært deprimert over det, men kanskje det var ikke helt min feil - en 20 år gammel ThinkPad som hadde aldri vært avmontert før... Jeg ikke bruker dette som unnskyldning.

Så.

Jeg har hatt denne Dell Latitude-en for en lang tid siden. Mer akkurat sagt, det er kjæresten min som har hatt den (fikk den gratis fra en kollega som ikke trengte den) - og siden CMOS-batteriet i denne maskinen er meget gammelt, fungerer den ikke i det hele tatt. Stakkars laptop'en ble bare gjemt og glemt.

Men jeg har funnet noen gode beskrivelser om hvordan man avmonterer akkurat denne typen Latitude. (Å ja, det kan være problematisk om man finner HOWTO-er om bare lignende typer.)

Etterpå, det er bare å få et passende batteri til CMOS-en, og så jeg kan ta den vanskeligste beslutningen: skal det være en eller annen Linux distro (har egentlig lyst til å prøve en av de brutale distro'ene som Arch eller Gentoo, bare for å torturere meg selv), eller en BSD? Jeg savner DragonFly BSD meget, meget dypt (prøvde det et par år siden og elsket denne øyenstikkeren fra det første øyeblikk, men den er ikke akkurat din vennlige desktop :})

Åååååå. Jeg har så mange idéer og så mange distro'er/BSD varianter som jeg vil gjerne prøve, bare ikke nok maskiner. Så, tiden er inne til å prøve å reparere det som jeg har. En ganske raffinert form av selvtortur, ikke sant? Jeg er ikke noe ekspert enda. Bare eksperimenterer og prøver mitt beste - med variert suksess.