Storm warning - but there's no fear

Thunderstorm sin blogg. Ingenting eksklusivt, bare en dum liten personlig blogg.
Home

To menu | To search

Frygisk skala - også kjent som Metallica-skala :}

, 00:08 - Permalink

Denne historien er kanskje den artigste og søteste jeg har erfart siden jeg har begynt å lære meg å spille gitar og å dele de nye kunnskapene og ferdighetene med kjæresten min.

Etter å ha fått meg en viss rutine i de grunnleggende dur-og mollskalaene - tonearter, fortegn, komplementer dur-moll, parallel dur-moll greier -, begynte jeg med å oppdage andre skalaer - A-moll blues skala for eksempel.

I tillegg til det leste jeg "To Live Is To Die" - boken om Cliff Burton, den geniale bassisten av Metallica. Han var en meget profesjonell musikker som likte å lære seg nye ting og å eksperimentere med dem; Kirk Hammett fortalte at Burton ble svært interessert i den frygiske skalaen. Hammett også begynte å eksperimentere med den; den frygiske toneart ble deres felles lidenskap... og slik ble sangen Call Of Khtulhu basert på en frygisk skala.

Når jeg begynte å øve den samme frygiske skalaen, gjenkjente min kjæreste den med det samme, og kalte den "Metallica-skala"... og han ikke skjønte hvorfor jeg begynte å le.
Det tok litt tid mens jeg klarte å forklare det: det er den rette måten å lære deg ting på! Om du kan tilknytte info'en til noe som du allerede kjenner og liker, blir det enklere å forstå og å mestre den. Det er absolutt ikke pinlig - tvert imot!

Jeg har slike eksempler fra egen erfaring.

Første gang jeg klarte å mestre F-dur barréakkorden, gikk det plutselig opp: dette er akkorden Beatles-sangen "Misery" begynner med! (Ja. Jeg ble Beatles-fan i en alder av 5 år og dette er livsvarig. Jeg lærte - og lærer - utrolig mye av deres musikk.)

Men, the Beatles selv hadde opplevd noe lignende. De fikk enorm inspirasjon av Buddy Holly - og så pleier vi å kalle The Beatles for "Charles Hardin fanklubben", hehe. Siden A-dur var vår gamle venn Charles Hardin sin yndlingstoneart, betraktet fanklubben A-dur som "Buddy Holly-toneart" og de skrev overraskende mange låter i A-dur.

Dersom det er ikke pinlig å kalle A-dur for "Buddy Holly-toneart", da er det ikke pinlig å kalle frygisk skala for "Metallica-skala" heller.

Add a comment

HTML code is displayed as text and web addresses are automatically converted.

They posted on the same topic

Trackback URL : http://thunderstorm.nattenshimmel.no/index.php?trackback/19

This post's comments feed